Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

İstanbul’da Mutlaka Gezilmesi Gereken 50 Yer

Yalnızca ülkemizin değil, tüm dünyanın göz bebeği, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul, pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı gibi çağ başlatan bir şehir.

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul dünyanın da en kalabalık 10 şehri arasında yer alıyor ve Türkiye’nin de en büyük şehri olmasının yanı sıra hem tarihi dokusu hem doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çekiyor.

İster İstanbul’da yaşayın, isterseniz şehir dışında isterseniz de ülke dışından İstanbul’u ziyarete gelmiş olun, sizler için, İstanbul’da gezebileceğiniz 50 yeri listeledik.



İstanbul’u tanımak ve bu şehri anlamak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında saraylar, camiler, müzeler, parklar, hamamlar, çarşılar ve daha bir sürü doğal ve tarihi güzellik bulunuyor.

Belki de tüm bu noktaları gezmek için zamanınız olmayacak fakat, en azından birbirine yakın olan yerlerden birkaçını gezmeniz bize, İstanbul’un tarihi, kültürü ve inanı hakkında bilgi sahibi olmanıza yetecektir.

Seyahatiniz sırasında size yol arkadaşı olacak bir İstanbul Şarkıları listesi hazırladık:

İstanbul’da Gezilecek Yerler

Taksim Meydanı

Taksim Meydanı

İstanbul’un en popüler meydanı olan Taksim hem kutlamalarda hem de toplumsal olaylarda ilk adres olarak ön plana çıkıyor.

Yıllar içinde bu meydan ve çevresinin çehresi çok kez değişse de buradaki dinamizm azalacak gibi değil. Önümüzdeki yıllarda da meydanın yeniden düzenlenmesi ve yeşillendirilmesi için ön çalışmalar yapılıyor.

Meydanın çevresinde her an seyyar satıcılara ve standlara denk gelebilir; burada yer alan Cumhuriyet Anıtı’nın hemen önünde turistik bir fotoğraf çektirebilirsiniz. Dairesel biçimdeki meydanın hemen ortasında yer alan anıtın tarihi 1925 yılına dayanıyor.

Taksim’e kadar gelenlerin bir sonraki değişmez durağı ise, meydanın devamında yer alan İstiklal Caddesi.

Taksim Meydanı’nı haritada görüntülemek için tıklayın. 

İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi

Beyoğlu’nun en renkli durağı, günün tek bir saatinde bile ışıkları sönmeyen İstiklal Caddesi olabilir.

Adına şarkılar bestelenen bu cadde; pasajlarla, yeme içme mekanlarıyla ve elbette mağazalarla dolu.

Yerli ve yabancı turistler İstiklal Caddesi’nde hediyelik alışverişi yaparken İstanbullular da buradan günlük ihtiyaçlarını karşılıyor.

İstiklal’e ulaşmanın en keyifli yolu Karaköy üzerinden Tünel’i kullanmak olabilir.

Suriye Pasajı, Yapı Kredi Kültür Merkezi, Galatasaray Lisesi, Rumeli Han ve eski Emek Sineması İstiklal Caddesi’nde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Caddedeki tatlı molaları ise genellikle İstanbul’un profiterolü ile öne çıkan pastanelerinden biri olan tarihi İnci Pastanesi’nde veriliyor.

İstiklal Caddesi’ni haritada görüntülemek için tıklayın. 

Galata Köprüsü

Galata Köprüsü

Sultan Abdülmecit tarafından Haliç üzerine inşa ettirilen Galata Köprüsü, Eminönü ile Haliç’i birbirine bağlıyor.

Yapımıyla birlikte 18 sene kullanılan köprü, Sultan Abdülaziz tarafından genişletilmiş ve daha gösterişli hale getirilmiş.

490 metre uzunluğundaki köprü, Karaköy’den Sultanahmet Camii’ne geçiş olarak da kullanılıyor. Ayrıca Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden bir tanesi olarak biliniyor.

Üzerinde, artık bir gelenek haline gelmiş ve pek çok fotoğrafa konu olmuş balıkçıları görebilirsiniz. Eğer balık tutma alışkanlığınız varsa, oltanızı Haliç’e doğru sallayabilirsiniz.

Galata Köprüsü’nün hemen altında ise birçok restoran bulunuyor. Bu restoranlarda denize karşı kahvaltınızı yapabileceğiniz gibi taze tutulmuş balıkların keyfini sürebilirsiniz. Özellikle akşam saatlerinde, Galata Köprüsü altında, Haliç karşınızda, balığınız önünüzde sevdikleriniz de yanınızda oldu mu, sizden mutlusu olmayacaktır.

Galata Köprüsü’ne ulaşmak için kullanabileceğiniz pek çok ulaşım aracı bulunuyor. Avrupa yakasında kalanlar için otobüs, minibüs, metro ve füniküler alternatifleri bulunurken, Anadolu yakasında oturanlar Kadıköy’den vapura binerek Galata Köprüsü’ne ulaşabilirler.

Galata Köprüsü’nü haritada görüntülemek için tıklayın.

Eminönü

Evlenecek, nişanlanacak olanların; özel bir güne ya da geceye hazırlık yapanların akın akın geldiği bir yer Eminönü. Buradaki hediyelik eşyaların ve özel gün malzemelerinin herhalde Türkiye’de eşi ve benzeri yok.

Eminönü’ne gelenler için Galata Köprüsü’nden İstanbul’u izlemek bir gelenek. Turun bir yerlerinde de mutlaka martılara simit atmak şart.

Kendi karnınızı doyurmak için; gezinin sonunda balık ekmekçileri ziyaret edebilirsiniz. Eminönü’nün tarihi sokaklarında; tarihi yüz yılı zorlayan çok sayıda restoran da var.

Eminönü’yü haritada görmek için tıklayın. 

Kapalıçarşı

Kapalıçarşı İstanbul

Dizi ve filmlere de sıkça konu olan Kapalıçarşı ya da turistlerin bildiği adıyla Grand Bazaar; İstanbul’da alışverişin parmakla gösterilen adresi. Aynı zamanda dünyanın da en büyük üstü kapalı çarşılarından biri olan yer; neredeyse 4 bin dükkana sahip. Evliya Çelebi’nin de ünlü Seyahatnamesi’nde çarşıdan söz ettiği biliniyor.

Tarihi Kapalı Çarşı’da her tür esnaf var. Baharatlar, iç çamaşırları, aydınlatmalar, halılar, kilimler… Kısacası aklınıza ne gelirse buradan temin edebilirsiniz. Buradaki yabancı turist yoğunluğu nedeniyle kimi zaman fiyatlar da turistik karşılanabiliyor. Yine de bir İstanbul ziyaretini Kapalı Çarşı olmadan tamamlamak olur şey değil.

Kapalıçarşı’nı haritada görmek için tıklayın. 

Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı İstanbul

İstanbul’da turist olup kaybolmak gibi hayaliniz varsa; bunu en güzel gerçekleştirebileceğiniz yerler arasında Mısır Çarşısı var.

Çarşının Mısır adıyla anılmasının sebebi; tarih boyunca ağırlıklı olarak Mısır’dan gelen ürünlerin burada satılması. Baharatlar, aromalı bitki çayları ve elbette hediyelik Türk lokumları çarşının en çok satan ürünleri arasında.

Eminönü’ndeki Çiçek Pazarı’nın yan tarafında yer alan çarşı, merkezi konumunun hakkını veriyor. Tramvay, vapur, deniz otobüsü ve otobüs gibi neredeyse tüm toplu taşıma araçlarından faydalanarak çarşıya rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.

Altı farklı kapısı bulunan çarşıda yaklaşık 90 kadar da dükkan mevcut.

Mısır Çarşısı’nı haritada görmek için tıklayın. 

Ayasofya

Ayasofya Müzesi

Bizans döneminde inşa edildiğinde bir patrik katedrali olan; 1453 yılında İstanbul’un fethedilmesi ile ise cami olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya; 1935 itibarıyla müze olarak ziyarete açıldı. 2020 itibarıyla da tekrar camii olarak ibadete açıldı.

Mimari olarak bir başyapıt olarak değerlendirilen yapı, dünyanın hem en eski hem de yapımı en kısa süren katedrali olarak da anılıyor.

Ayasofya’ya gelindiğinde mutlaka dikkat verilmesi gereken; farklı kültürlerin ahenk içindeki birlikteliği olmalı. Müzede vaaz kürsüleri ve Osmanlı tuğraları da var; Hz İsa ve Hz Meryem gibi Hristiyanlık için önemli figürleri simgeleyen mozaikler de… Ayasofya minarelerinden ikisinin Mimar Sinan’a ait olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Ayasofya’yı haritada görmek için tıklayın. 

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarayı olarak da anılan tarihi sarnıç; Bizans İmparatorluğu’nun İstanbul’a bıraktığı ölümsüz hediyelerden biri. 527 yılından bu yana suların içinde yükselen mermer sütunlar, turistlere de kelimenin tam anlamıyla bir görsel şölen sunuyor.

Yerebatan Sarnıcı’nı haftanın her günü müze olarak ziyaret etmeniz mümkün.

Avrupa’nın sayılı kültür başkentleri arasında yer alan İstanbul’da; Yerebatan Sarnıcı’nın bahsetmeye değer bir yönü daha var. Burası hem ulusal hem de uluslararası çapta birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Konserler ve resitaller ile müziğe doymak isterseniz; sarnıcın etkinlik programını da yakından takibe alabilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı’na giriş ücretleri ise şu şekilde; tam 15 TL, öğrenci ve öğretmen 5 TL, yabancı ziyaretçi ise 30 TL.

Yerebatan Sarnıcı’nı haritada görmek için tıklayın. 

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Kültürün ve tarihin başkenti İstanbul’da; şehrin en güzel saraylarından biri olan Topkapı’dayız. İstanbul’un fethinden sonra inşa edilen bu ilk saray; 600 yıllık tarihe sahip.

Devlet işlerine ayrılan dairelerin yanı sıra; park, bahçe ve avlular da bugün Topkapı Sarayı Müzesi kapsamında gezilebiliyor. Hazine Bölümü gibi ziyarete kapalı yerler de var.

Topkapı Sarayı’na gelenlerin İstanbul Kitaplığı’nı da mutlaka görmesi gerek. Bu kitaplıktan “şehrin hafızası” diye bahsediliyor. Padişah portreleri, padişah kıyafetleri ve silahlar da yine ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken koleksiyonlar arasında sayılabilir.

Fatih semtinde yer alan Saray’ın yer aldığı semt Sarayburnu olarak geçiyor.

Topkapı Sarayı’nı haritada görmek için tıklayın. 

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı, İstanbul

Nazım Hikmet’in meşhur Ceviz Ağacı şiirindeki dizelerle anılan Gülhane Parkı; İstanbul’un nefes aldığı yerlerden biri. Yoğun bir gezi programının tam ortasında, buradaki bir ağacın altına yerleşip sakince geleni geçeni izlemek tarifsiz bir his. Çaysız dinlenemeyenler için; Gülhane çevresinde çay bahçeleri de mevcut.

Fatih ilçesinin Eminönü semti sınırlarına dahil olan Gülhane, 2003 yılındaki düzenlemelerin de etkisiyle Türkiye’nin en bakımlı parkları arasında.

Gülhane Parkı’nı haritada görüntülemek için tıklayın. 

Aya İrini Kilisesi

Aya İrini Kilisesi

İstanbul’un tarihi yarımadasında; Topkapı Sarayı’nın avlusunda yer alan Aya İrini Kilisesi; şehrin ev sahipliği yaptığı farklı medeniyetleri yakından tanımak isteyenler için doğru adres. İstanbul’un en eski Bizans kiliseleri arasında yer alan Aya İrini; 1973 yılından bu yana İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) bünyesinde. Bu da demek oluyor ki; kilisede çok sayıda kültür sanat etkinliğine denk gelme şansınız da mevcut.

Aya İrini’nin önemli bir özelliği de 1453 yılındaki fetihten sonra camiye çevrilmemiş olması. Bu sayede kilise orijinalliğini büyük ölçüde korumaya devam ediyor. Kadıköy ya da Üsküdar yönünden buraya ulaşmaya çalışıyorsanız; Eminönü vapurlarını kullanabilirsiniz.

Topkapı Sarayı’nı haritada görmek için tıklayın. 

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii (2)

Adını Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü padişahı Kanuni Sultan Süleyman’dan alan Süleymaniye Camii; bir Mimar Sinan Eseri. Fatih semtinde yer alan Süleymaniye Camii; sadelikle görkemin bir arada sunulduğu bir mimari harikası sayılabilir.

400 yılı aşkın süredir İstanbul siluetini süsleyen cami, hem şehir hem de ülke için bir güç simgesi.

Süleymaniye Camii; tam 15 ayrı bölümden oluşan bir külliyeye dahil. Dolayısıyla buraya kadar gelmişken mutlaka Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan ve Hürrem Sultan türbeleri de görülmeli.

11 ayrı girişi bulunan külliyenin yapımı sırasında günde 2 bin işçinin çalıştığından söz ediliyor.

Süleymaniye Camii’yi haritada görmek için tıklayın. 

Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı

İstanbul’da heyecanlı turistlerin en çok sorduğu adreslerden biri; hiç şüphesiz Sultanahmet Meydanı.

İstanbul’da gezilecek yerler arasında ilk sırada bulunan buraya kadar gelip köfte yemeden dönmek de pek tercih edilmediği için; en iyisi bu güzel lokasyonu öğle molasına denk getirmek.

Meydan adını aynı isimdeki camiden alıyor. 1616 yılında yapımı tamamlanan tarihi Sultanahmet Camii dışında; Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı gibi cazip lokasyonlar da meydanın yanı başında.

Sultanahmet Meydanı’na gelmişken; buradaki Dikilitaş’ı yakından incelemek ve arka fona alarak fotoğraf çekinmek de sözsüz bir gelenek.

Yine meydanda yer alan mimari eserler arasında Yılanlı Sütun ve Alman Çeşmesi de var.

Sultanahmet’in; özellikle de Ayasofya ile beraber düşünüldüğünde bir medeniyet beşiği olduğu söylenebilir.

Sultanahmet Meydanı’nı haritada görüntülemek için tıklayın. 

Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii

Sultanahmet Meydanı’na isim veren Sultanahmet Camii; 45 metre uzunluğundaki mimarisiyle 1617 yılından bu yana İstanbul’un merkezine imza atan bir yapı.

Fatih ilçesinde yer alan ibadet yeri, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Sedefkar Mehmet Ağa’nın eseri. Renginden dolayı turistler buradan Blue Mosque (Mavi Cami) olarak da söz ediyor.

Sultanahmet Camii’nin hem avlusu hem içi hem de dış mimarisi incelemeye değer detaylarla dolu. Caminin içinde 20 binden fazla çini olduğu söyleniyor.

Aynı zamanda 16 şerefesi olan camiyi hakkıyla gezmek için bir saatten uzun zaman ayırmak şart. Özellikle cuma günlerinde ve dini bayramlarda cami çevresi daha da şenlikli bir hal alıyor.

Sultanahmet Camii’yi haritada görmek için tıklayın. 

Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan Camii

Haliç kıyılarında yer alan Eyüp Sultan Camii; bir ibadet yeri olmanın da ötesinde. Yılın her günü binlerce insanın ziyaret ettiği mekana ve Eyüp Sultan Türbesi’ne şaşırmamak elde değil. Burada adaklar adanıyor, dualar topluca semaya yükseliyor. Bahçesindeki ağaçların bile ibadet ettiğine inanılan kutsal yerde bulunmak ve o manevi havayı solumak neredeyse bir ritüel.

Eyüp Sultan Camii’ne kadar gelmişken ziyaret etmeniz gereken yerler kısmet çeşmeleri, bahçedeki ulu çınar ve caddeye açılan avlu olarak sıralanabilir. Turist kalabalıkları buradan genellikle Eminönü’nde yer alan yeme içme ve alışveriş yerlerine doğru yönleniyor.

Eyüp Sultan Camii’yi haritada görmek için tıklayın. 

Ahrida Sinagogu

Pek çok film ve dizi çekiminde arka planda yer alan Balat semtinde, İstanbul’un en eski sinagogu var. Dolayısıyla yolunuzu Ahrida Sinagogu’na düşürerek bir taşla iki kuş vurabilirsiniz.

1400’lü yıllara tarihlenen ve Bizans döneminde kurulan sinagog o günden bu yana ibadete açık tutulmaya devam ediyor.

17. yüzyılda restorasyondan geçen Ahrida; Yahudilerin İspanya’dan gelişini simgeleyen bir gemi pruvası da içeriyor. Burası aynı zamanda, Mesihlik iddiasında bulunan Sabetay Sevi’nin vaaz verdiği bir sinagog olarak da tarih sayfalarında yer almakta.

Ahrida Sinagogu’nu haritada görüntülemek için tıklayın. 

Laleli Taşhan

Laleli Taşhan

Çoğu kaynakta “Çukurçeşme” ve “Katırcıoğlu” isimleriyle yer alan Taşhan, 1763 senesinde inşa edilmiş.

Yapı, sipahilerin güvenli şekilde barınabilmeleri adına III. Mustafa tarafından yaptırılmış. Bu nedenle, bazı kaynaklarda ”Sipahiler Hanı” olarak da geçiyor. İki kat ve üç avludan oluşan han, mimarisiyle farklı bir kimlik kazanıyor.

Yapının en önemli özelliklerinden bir tanesi de kesme taş kullanılarak yapılmış olması. Ön cephesi tamamen kesme taştan yapılan Laleli Taşhan’ın inşa edildiği zamanı göz önüne alırsak, inşa edildiği dönemde kesme taş kullanılarak yapılan ender mimariler arasında bulunuyor.

Zaman içerisinde zarar gören ve bazı bölümleri yıkılan yapının yine de günümüze kadar ulaşmayı başarmış olmasını uzmanlar, yapının kesme taştan inşa edilmesine bağlıyor.

Laleli Camii’nin hemen yanında bulunan han, günümüzde çarşı olarak hizmet veriyor ve ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Herhangi bir ücret ödemeden Lalehi Taşhan’a girebilir, içerisinde bulunan dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz.

Ayrıca, yapının içerisinde çok sayıda kafe hizmet veriyor. Tarihin tam orta yerine oturup, çayınızı kahvenizi keyifle içebilirsiniz.

Lalehi Taşhan’ın çok sayıda isimle anıldığı söylemiştik. Bugünlerde ise hanın girişinde yer alan tabelada ”Historical Old Bazaar” yazıyor.

Laleli semtinde, Laleli Camii’nin yanı başında konumlanan Lalehi Taşhan’a gitmek için kullanabileceğiniz pek çok toplu ulaşım aracı bulunuyor.

Laleli Taşhan’ı haritada görüntülemek için tıklayın. 

Nişantaşı

Nişantaşı

Nişantaşı; İstanbul’un en güzel semtleri arasında ilk sıralarda. Avrupa Yakası’ndaki Şişli ilçesine bağlı olan semt, şehrin kalbinin attığı Beşiktaş ilçesine de oldukça yakın.

Özel günlerin arifesinde; buradaki moda merkezleri özellikle kadınlar tarafından büyük ilgi görüyor. Prada, Louis Vitton gibi dünyaca ünlü lüks markaların butiklerine Nişantaşı’nda rastlamak mümkün.

Nişantaşı’nda Abdi İpekçi Caddesi ve Atiye Sokak en popüler adresler olarak sayılabilir. Ayrıca buraya kadar gelmişken Maçka Demokrasi Parkı ve Teşvikiye Camii de mutlaka görülmeli. Demokrasi Parkı içerisindeki oyun alanları; özellikle çocuklu ailelere hitap edebilir.

Nişantaşı’nı haritada görüntülemek için tıklayın. 

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı (2)

Beşiktaş ilçesi, Dolmabahçe Caddesi üzerinde yer alan Dolmabahçe Sarayı’ndayız. Burası Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu yer.  1842 yılından bu yana ayakta duran saray hem Osmanlı Devleti’ne hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına şahitlik etmiş bulunuyor.

Dolmabahçe Sarayı’nı ve hemen yanında yer alan Dolmabahçe Camii’ni; bugün Milli Saraylar Daire Başkanlığı himayesinde ziyaret edebilirsiniz.

Sarayın taht salonu, harem odaları ve 110 bin metrekare alana yayılan bahçesi görülmeye değer. Dolmabahçe Sarayı’nda ayrıca Atatürk’e ait eşyalar da sergileniyor.

Dolmabahçe Sarayı’nı haritada görmek için tıklayın. 

Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı

Beşiktaş ilçesinde görülebilecek saraylardan bir diğeri olan Yıldız Sarayı; Sultan III. Selim’in annesi Mihrimah Sultan adına yaptırılan gösterişli bir mimari yapı.

Serencebey Yokuşu’nda yer alan Yıldız Sarayı’ndaki hasbahçe özellikle görülmeye değer. Buraya Beşiktaş’tan kalkan otobüs ve minibüsler ile ulaşım sağlanabiliyor.

Yıldız Sarayı’nı özel kılan en önemli detay; himayesinde çok sayıda köşk barındırması. Küçük Mabeyn Köşkü, Büyük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Yaveran Daireleri ve Güvercinlik Binası burada görülebilir. Ayrıca Harem, Hünkar Dairesi ve Tiyatro da ziyaretçilerin aklında kalan başlıca bölümleri oluşturuyor.

Yıldız Sarayı’nı haritada görmek için tııklayın. 

Pierre Loti Tepesi

Pierre Loti Tepesi (2)

Haliç manzarasının dayanılmaz güzelliğini ayaklar altına seren Pierre Loti tepesi adını, sık sık bu tepede konumlanan bir kıraathanede zaman geçiren Fransız yazar Julien Viaud‘tan almış. Viaud’un takma adı Pierre Loti‘ymiş. Zaman içerisinde tepenin adının değişmesi talep edilse de, bu istek reddedilir.

Tepe, manzarasının yanı sıra aynı adı taşıyan tesisleriyle ve verilen kaliteli hizmetle pek çok kişinin uğrak noktası olmuş. Pierre Loti tepesinde konumlanan tesislerde kahvaltı, konaklama, yemek, nargile, sahur, iftar, çay, kahve gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Ancak çoğu insan, Pierre Loti’de kahvaltı yapmayı düşler. Tepede yer alan mekanda kahvaltı yapmanın bedeli kişi başı 20 ile 40 TL arasında değişiyor. Eğer sahurunuzu burada yapmak isterseniz 37 TL ödemeniz gerekiyor. Ayrıca çay 3 TL, Türk kahvesi 6 TL’den hesaplanıyor.

Eyüp semtinde, Haliç’in kenarında konumlanan Pierre Loti Tepsi’ne gitmenin en güzel yolu hiç şüphesiz ki teleferik. Eyüp merkezden teleferikle Pierre Loti Tepsi’ne çıkabilirsiniz.

Metrobüsle gitmek isteyenler Ayvansaray Durağı‘nda inip Eyüp’e kadar yürüyebilirler veya Gaziosmanpaşa Pazar İçi minibüslerini kullanabilir.

Anadolu yakasından gelecekler ise Üsküdar – Eyüp arası düzenlenen vapur seferlerini kullanabilirler.

Pierre Loti Tepesi’nden geçen otobüs hatları ise; 36CE, 37M, 39, 399B, 399C, 39B, 39D, 39O, 39Y, 39Ç, 41Y, 44B, 48A, 48E, 86V, 94Y, 99, 99Y, R3 ve TB1.

İstanbul’taki Tepeler için İstanbul’un En Güzel 25 Seyir Yeri yazımıza ve Yedi Tepeli İstanbul yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Pierre Loti Tepesi’ni haritada görüntülemek için tıklayın. 

Miniatürk

MiniaTürk

Türkiye’nin en başarılı mimarilerinin minyatür ölçeklerde tasarlanmış hallerinin ziyaretçilere sunulduğu Miniatürk, 60 bin metrekarelik alan üzerinde kurulmuş olup, içerisinde havuz, küçük alışveriş merkezleri, amfi tiyatro, otopark ve oyun alanları gibi pek çok aktivite sahası hizmet veriyor.

Yılın 365 günü kapılarını ziyaretçilere açan Miniatürk Açık Hava Müzesi’nin bir de 500 araçlık otoparkı bulunuyor.

İçerisinde Türkiye’nin en ünlü mimari yapılarının minyatürleri yer alıyor. Üstelik, bu yapılar, 9 farklı dilde sesli rehber hizmetiyle ziyaretçilere tanıtılıyor.

Aslında Miniatürk, ufak bir Türkiye turu yapmanıza olanak tanıyor. Siz de 100’den fazla eserin bulunduğu parkta, Miniatürk ekspress ile ufak bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Bayramlar ve hafta sonu da dahil olmak üzere yılın her günü hizmet veren Miniatürk’ü saat 09:00 ile 18:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

MüzeKart’ın geçerli olmadığı alana girmek için ödemeniz gereken ücret; tam bilet 10 TL, öğrenci bileti 5 TL, öğretmen veya askeri personel bileti 3 TL, yabancı uyruklu kişiler için bilet ise 15 TL.

Haliç Sütlüce’de, İmrahor Caddesi’nde konumlanan Miniatürk’e giden birçok ulaşım aracı bulunuyor. Bunlar arasından belediye otobüsü ile Taksim’den 54HT, Topkapı’dan 41ST, Mecidiyeköy’den 54HŞ, Eminönü’nden 47, 47E ve 47Ç numaralı otobüslerle seyahat edebilirsiniz.

Buna ek olarak, metrobüsle Halıcıoğlu Durağı’na gelebilir, buradan da 41ST numaralı otobüs veya Topkapı – Seyrantepe minibüsleriyle Miniatürk’e ulaşabilirsiniz.

Deniz yolu ile alana ulaşmak isteyenlerse Dentur firmasının düzenlediği Uğramalı Haliç Turları’na katılarak Miniatürk’e gelebilirler.

Miniatürk’ü haritada görüntülemek için tıklayın. 

Çamlıca Tepesi

çamlıca tepesi (2)

İstanbul Boğazı’nın büyüleyici manzarası ile şehrin panoramik görüntüsüne tanıklık etmek isteyenlerin mutlaka gitmesi gereken yerler arasında, üst sıralarda bulunan Çamlıca Tepesi’ni hem İstanbul’da yaşayanlar hem de turist olarak gelenler ziyaret edebilirler.

Betondan, gürültü kirliliğinden ve şehir hayatından birazcık da olsa izole olmayı başarmış Çamlıca Tepesi, bir seyir terası görevi de görüyor.

Eşsiz boğaz manzarası eşliğinde yemeğinizi yiyip içeceğinizi içebileceğiniz restoranlar ve kafeler bulunuyor.

Ayrıca, düğün fotoğrafları için de son derece ideal bir alan.

Küçük Çamlıca Tepesi ve Büyük Çamlıca Tepesi olarak ikiye ayrılan Çamlıca Tepesi’nden küçük olanı, denizden 229 metre yüksekte konumlanıyor.

Küçük Çamlıca Korusu, Sofa, Cihannüma ve Topkapı Köşkleri bölgeyi ziyaret eden kişilerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Üstelin, Beltur firması tarafından işletilen mekanda Osmanlı ve Türk mutfağından lezzetleri deneyebilirsiniz. Küçük Çamlıca Tepesi’nde ayrıca İstanbul’un birçok yerinden görülebilen bir TV kulesi bulunuyor.

Denizden 262 metre yüksekte konumlanan ve üzerinde Nurbaba Tekkesi, restoranlar, kafeler ve sosyal tesisler bulunan Büyük Çamlıca Tepesi, Küçük Çamlıca Tepesi’ne göre daha çok ilgi görüyor.

İki tepede de kahvaltı veya akşam yemeği yapabileceğiniz, çayınızı kahvenizi içebileceğiniz mekanlar hizmet veriyor. Bu mekanlarda kişi başı ortalama fiyatlar 20 – 30 TL arasında değişiyor.

Giriş ücretinin bulunmadığı Çamlıca Tepesi, Ümraniye ile Üsküdar‘ın arasında bir noktada konumlanıyor.

Bölgeye gitmek için ilk olarak Üsküdar’a gelmeniz, daha sonra da buradan hareket eden 11A, 11D, 11E, 11F, 11G, 11K, 11L, 11P, 11ST, 11V, 11Y, 11ÜS, 320, 9A, 9Ç, 9ÜD veya 9Ş otobüslerinden herhangi biriyle Turistik Çamlıca Tesisleri Durağı’na çıkmanız gerekiyor.

Avrupa yakasından geleceklerse Taksim’e gidip, buradan kalkan 129T numaralı otobüse binebilirler.

Çamlıca Tepesi’ni haritada görüntülemek için tıklayın. 

Haydarpaşa Garı

haydarpaşa garı

1906 senesinde II. Abdülhamit tarafından inşasına başlanan Haydarpaşa Garı, Anadolu Bağdat adında Alman bir şirket tarafından 1908‘de tamamlanmış.

III. Selim’in paşalarından bir tanesi olan Haydar Paşa’nın ismi verilen garda, Anadolu’dan gelen veya Anadolu’ya gidecek olan vagonların içinde bulunan eşyaları yükleme ve boşaltma işlemleri için tesisler yer alıyordu.

Haydarpaşa Garı’nın yapılmasının amacı ise İstanbul – Bağdat Demiryolu’nun başlangıç noktası olarak düşünülmesiydi.

Helmuth Cuno ile Otto Ritter tarafından çizilen proje, İtalyan ve Alman taş ustaları tarafından hayata geçirilmiş.

1917’de yaşanan büyük yangın sonucu garın büyük bir bölümü hasar görmüş. Daha sonra restore edilse de, 1979 senesinde Haydarpaşa açıklarında tankerle gemi çarpışmış. Çarpışmanın etkisiyle ortaya çıkan sıcak hava, kurşun vitrayların zarar görmesine sebep olmuş.

Son olarak 2010 yılında, Haydarpaşa Garı’nın çatı katında yangın çıktı, garın çatısı çöktü ve 4. kat kullanılamaz hale geldi.

2013’e kadar şehir içi ulaşımda banliyö hat seferleri düzenleniyordu fakat, yangın sonrası restorasyon çalışmaları kapsamında tren seferleri durduruldu.

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile Ulaşım Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, garın iki sene içerisinde açılacağını söyleseler de, yenileme çalışmaları halen devam ediyor.

Ayrıca, Haydarpaşa Garı müze statüsünde bulunmadığı için, kişilerin alanı ziyaret etmesi gibi bir durum söz konusu değil. Fakat yaz aylarında Haydarpaşa Kitap Fuarı düzenleniyor.

Oldukça merkezi bir noktada bulunmasından dolayı Haydarpaşa Garı’na otobüs, minibüs, metro ve vapurla ulaşabilirsiniz.

Haydarpaşa Garı’nı haritada görüntülemek için tıklayın. 

Florya Atatürk Deniz Köşkü

Florya Atatürk Deniz Köşkü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Florya Atatürk Deniz Köşkü, Osmanlı zamanında Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilir. Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı Atatürk de bölgeye son derece ilgi duymasından ötürü köşkü sık sık ziyaret ederdi.

Denize yerleştirilen kazıkların üzerine inşa edilen köşk, karadan 70 metre uzakta konumlanıyor.

Günümüzde Florya Atatürk Ormanı olarak adlandırılan köşkün içerisinde yatak odaları, kütüphane, banyo ve kabul salonu yer alıyor.

1935 senesinde Mimar Seyfi Arıkan tarafından yapılan yapı, günümüzde halka açık bir park olarak kullanılmaya başlanmış ve kısa süre içerisinde yoğun ilgi görmüş.

Florya Atatürk Deniz Köşkü’nün hemen yanından, kaliteli hizmet veren birden fazla restoran bulunuyor. Bu restoranlarda yemeğinizi yiyerek manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Köşkün bulunduğu alan günümüzde halka açık park olarak kullanılıyor.

Köşke yapılacak girişler için tam bilet 2.5 TL, indirimli bilet ise 1 TLSaat 09:00 ile 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bakırköy ilçesine bağlı olan Florya’da konumlanan köşke gitmek için belediye otobüslerini kullanabileceğiniz gibi, banliyö trenini de tercih edebilirsiniz.

Florya Atatürk Köşkü’nü haritada görüntülemek için tıklayın.

 

Anadolu Kavağı

Anadolu Kavağı

İstanbul’un Beykoz ilçesinde konumlanan bir mahalle olan Anadolu Kavağı’nın en büyük özelliği tarihi misyonuyla birlikte turistik bir balıkçı kasabası olmasıdır.

Doğu Roma döneminden kalma Yoros Kalesi, turizm açısından önemli bir değere sahip. Boğaz manzarası eşliğinde kahvaltı yapmak veya taze taze tutulan balıkları afiyetle mideye indirmek isteyenlerin uğrak noktası olan bölgenin manzarası, görenleri İstanbul’a yeniden aşık edecek cinsten.

Kahvaltı ya da deniz ürünleri için size önerebileceğiniz yegane mekanların başında Çam Vadisi Kafe geliyor. Hem manzarası hem de aşçılarının marifetli elleriyle gününüz bin kat daha güzelleşecek.

Ayrıca, Yoros Kalesi’ne çıkarken pek çok kafe ve restoranın bulunduğu yol üzerinde Yoros Cafe’yi ziyaret edebilir, boğaz manzarası eşliğinde çayınızı yudumlayarak kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Anadolu Kavağı’na gitmek için Üsküdar’dan hareket eden Çavuşbaşı – Üsküdar ya da Şenevler – Üsküdar otobüslerini kullanabilirsiniz.

Kavacık Dörtyol Kavşağı‘nda indikten sonra Kavacık Anadolu Kavağı otobüsüne binerek Anadolu Kavağı’na ulaşabilirsiniz.

Belediye otobüslerinin yanı sıra Sarıyer’den hareket eden şehir hatları motorlarını da kullanabilirsiniz.

Anadolu Kavağı’nı haritada görüntülemek için tıklayın. 

Bağdat Caddesi

Bağdat Caddesi İstanbul

İstanbul’un Avrupa Yakası için İstiklal Caddesi neyse; Anadolu Yakası için de Bağdat Caddesi’nin o olduğunu söyleyebiliriz.

Tabii hatırı sayılır bir farkla: Kadıköy Belediyesi sınırları içinde yer alan bu cadde; sahip olduğu ünlü ve lüks markalar sayesinde daha çok Fransa’nın başkenti Paris’te yer alan Champs Elysées’e göz kırpıyor.

Yayalar için genişletilmiş ferah bir cadde olan Bağdat Caddesi, aynı zamanda tek yönlü bir trafiğe sahip.

Caddenin gündüzü olduğu kadar, geceleri de renkli. Bağdat Caddesi’nde uzun bir yaz gecesinde akşam yürüyüşü yapmak, ışıl ışıl bir fikir.

Cadde üzerinde hem kültür sanata hem de gece hayatına yönelik mekanlar mevcut.

Bağdat Caddesi’ni haritada görüntülemek için tıklayın. 

Moda

Moda İskelesi

Moda semtinin yerlileri, özellikle hafta sonu yaşanan yerli ve yabancı turist kalabalığından pek hoşlanmasa da İstanbul’da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında kesinlikle Moda da var.

Kadıköy ilçesine bağlı semt; İstanbul’un modern yüzü. Burada hem kültür ve sanat aktivitelerine hem de gece hayatının canlı olduğu diğer mekanlara sıkça denk gelebilirsiniz.

Moda Sahili’nde yapılacak aktivitelerin başında dondurma yemek var. Buranın müdavimleri pek mevsim ayırt etmiyor.

Ayrıca Türk müziğinin unutulmaz sesi Barış Manço’ya ait ev şu anda müze olarak ziyarete açık. Moda Parkı, Yoğurtçu Parkı ve özellikle Fenerbahçeliler için önem taşıyan Şükrü Saraçoğlu Stadı da diğer favori adresler.

Moda’yı haritada görüntülemek için tıklayın. 

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

İnşa tarihi 1865 yılına rastlayan ve İstanbul’un Üsküdar semtinde yer alan Beylerbeyi Sarayı; Osmanlı hükümdarları için denize nazır bir sayfiye mekanı.

Bu sarayda vaktiyle dünya siyasetinden de Alman İmparatoru II. Willheim ve Napolyon’un eşi gibi ünlü isimlerin ağırlandığı biliniyor.

Sarayın köşkleri ve set bahçeleri kadar; semte açılan özel bir yol olan tarihi tüneli de dikkat çekiyor.

Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan saray, haftanın diğer günleri ziyaret edilebiliyor.

Bu saraya ulaşmanın en keyifli yolu ise hiç şüphesiz deniz yolu kullanmak. Boğaz hattında hizmet veren vapurlar, saraya doğru da panoramik bir yolculuk fırsatı sunuyor.

Beylerbeyi Sarayı’nı haritada görmek için tıklayın. 

Kız Kulesi

Kız Kulesi , Üsküdar

Kız Kulesi; romantik aşıklar için vazgeçilmez bir İstanbul durağı. Kuleyi ziyaret etmek kadar; şehrin denize nazır bir durağında manzarasını izlemek de keyif verici.

Boğazın ortasında kendinize bir ziyafet çekerken; evlilik yıldönümü, evlilik teklifi ya da doğum günü gibi özel bir günü de bu tarihe denk getirebilirsiniz.

İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı kule, Salacak açıklarında yer alıyor. Tarihi milattan önceye dayandırılan bu efsanevi yapı; dilden dile aktarılan çok sayıda farklı hikayeye sahip.Hikayeleri yerinde dinlemek için Salacak’tan sık sık kalkan botlarla müze bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Akşam yemeği dışında; kulede kahvaltı etmek de mümkün.

Kız Kulesi’ni haritada görmek için tıklayın. 

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı Göl

İstanbul’da yaşamayanların bile adını mutlaka duyduğu bir yer olan Belgrad Ormanı; İstanbul gibi bir metropole adeta hava aldırıyor.

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı’ndaki yeşilliklerin içinde güne başlamak; sabah sporuna başlamayı düşünen İstanbulluların da ilk hareketlerinden biri.

Belgrad Ormanı Su Kemeri, İstanbul

Avrupa Yakası’nda yer alan Belgrad Ormanı oldukça geniş bir alana sahip. İstanbul Boğazı ve Karadeniz, ormanın doğal sınırlarını oluşturuyor.

Araçla ulaşmak isteyenlerin Maslak Sarıyer istikametine doğru yönelmeleri ve Bahçeköy tabelalarını takip etmeleri gerek.

Belgrad Ormanı (2)

Belgrad Ormanı İstanbul’un en iyi koşu ya da yürüyüş yerlerinden biri olsa da orman içerisinde pikniğe ayrılmış alanlar da mevcut.

Belgrad Ormanı’nı haritada görüntülemek için tıklayın. 

Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu Sarıyer

1982 yılından bu yana, İstanbul gezilecek yerler listesinin en önemli üyelerinden biri de Atatürk Arboretumu.

Sahip olduğu ağaç ve odunsu bitki çeşitliliği ile bu mekan; özellikle de çocuklu aileler için bahar aylarında oldukça eğitici.

Atatürk Arboretumu Sarıyer

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan Atatürk Arboretumu; pazartesi günleri hariç olmak üzere yılın dört mevsimi gezilebilir.

1500’ü aşkın ağaç türünü ve üç farklı yapay gölü görebileceğiniz mekanda, araçla girişlerin kabul edilmediğini not almanız gerekiyor.

Buraya ayrıca yiyecek ve içecekle girmek de mümkün değil. Son olarak; kamera ve fotoğraf makinesinin de kabul edilmediğini hatırlatmış olalım.

Atatürk Arboretumu’nu haritada görüntülemek için tıklayın. 

Emirgan Korusu

Emirgan Korusu (2)

İstanbul Lale Festivali demişken; bahsetmeden geçemeyeceğimiz bir diğer mekan da Emirgan Korusu. Koru, Sarıyer ilçesinde yer alırken Emirgan ve İstinye semtleri arasında konumlanıyor. Çevresi yüksek duvarlarla çevrili bu yer için, özellikle de bahar aylarında, saklı cennet benzetmesi yapmak yanlış değil.

Emirgan Korusu’ndaki köşklerde kahvaltı yapmak buraya gelenlerin en sık tercih ettiği aktivitelerden biri. Burada Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk yer alıyor. Girişin ücretsiz olduğu koruda ayrıca piknik yapmayı da tercih edebilirsiniz.

Özellikle de İstanbul Lale Festivali sırasında yolunuzu buraya düşürmeyi başarırsanız; kendinizi bu tarihi parkta Lale Devri’ni yeniden yaşıyor gibi hissedebilirsiniz.

Emirgan Korusu’nu haritada görüntülemek için tıklayın. 

Fenerbahçe Parkı

Fenerbahçe Parkı

Denize sıfır bir park olan Fenerbahçe Parkı; Kadıköy sınırları içerisinde görülebilecek en güzel yerlerden biri.

Şehrin Anadolu yakasında yer alan park aynı zamanda Kalamış Marina’nın da komşusu. İstanbul’a kadar gelmişken; tuttuğunuz takım hangisi olursa olsun bu parkı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Moda’dan yürüyerek ulaşılabilen Fenerbahçe Parkı’na aynı zamanda Kadıköy üzerinden toplu taşıma ya da taksi ile de geçilebilir.

Sık sık düğün çekimlerine rastlayabileceğiniz park gerçekten de şahane manzaralar sunuyor. Park içerisinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir kafe de mevcut.

Fenerbahçe Parkı’nı haritada görüntülemek için tıklayın. 

Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi, Haliç

1994 yılında Rahmi Koç’un desteği ile İstanbul’a kazandırılan Rahmi M. Koç Müzesi; Hasköy semtinde konumlanıyor.

Aynı zamanda Ankara ve Cunda’da da aynı isimle anılan bu yer; İstanbul metropolü için etkinlik ve sergilerin adresi niteliğinde. Eğer ailece ziyaret ediyorsanız; buradaki çocuk atölyeleri ve tren turları hakkında mutlaka önceden bilgi almalısınız.

Müze koleksiyonu Atatürk’ten bilimsel aletlere, Fenerbahçe Vapuru’ndan kara yolu ulaşımına, makinelerden demir yolu ulaşımına son derece geniş bir yelpazeye sahip. Bu nedenle de Rahmi M. Koç müzesine en az bir yarım gün ayırmak kesinlikle şart.

Rahmi M. Koç Müzesi’ni haritada görüntülemek için tıklayın. 

Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi İstanbul

Sabancı Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Sakıp Sabancı Müzesi; hem son derece geniş bir koleksiyona hem de sık sık yenilenen geçici sergilere sahip.

Emirgan ilçesinde konumlanan müze; esasında bir dönem Sakıp Sabancı’nın da ikamet ettiği yer olan Atlı Köşk olarak da biliniyor. Köşk, 1998 yılından bu yana ailenin özel koleksiyonunu da kapsayan bir müze.

Sakıp Sabancı Müzesi’nde görebilecekleriniz arasında; resim koleksiyonu, mobilya ve dekoratif eserler koleksiyonu, kitap sanatları ve hat koleksiyonu var. Bunların yanı sıra Abidin Dino ve Emirgan arşivleri ziyaretçiler için heyecan verici.

Buraya otobüs, minibüs ya da vapur kullanarak ulaşmanız mümkün.

Sakıp Sabancı Müzesi’ni haritada görmek için tıklayın. 

Pera Müzesi

Pera Müzesi

2005 yılında kurulan Pera Müzesi; İstanbul için nispeten yeni sayılabilecek bir müze. Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından hayata geçirilen müze, Tepebaşı semtinde yer alıyor.

Çağdaş görünümlü bir müze olan Pera’da hem dünya sanatından seçkiler hem geçici sergiler var. Burası ayrıca özel etkinlikler için de kiralanabiliyor.

Beyoğlu semtinde yer alan müzeye kadar gelmişken gezinizi akşam saatlerinde Asmalı Mescit’teki eğlence mekanlarıyla birleştirebilirsiniz.

Burası çoğu kez İstanbul’da düzenlenen bienal gibi kapsamlı etkinliklerin de etkinlik mekanları arasında.

Pera Müzesi’ni haritada görmek için tıklayın. 

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)

İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Türk ve İslam Eserleri Müzesi; İstanbul’da mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biri.

Türk ve İslam sanatı eserlerini detaylıca kapsayan müze, kendi alanında bir ilk. 2012 yılında restorasyon geçiren müze binasının tarihi; 16. yüzyıla dek uzanıyor.

İslam dünyasına ait nadir eserleri görebileceğiniz Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde halı koleksiyonları, el yazmaları, taş ve topraktan yapılmış eserler var.

Müzekart ile ziyaret edilebilen müze, aynı zamanda İbrahim Paşa Sarayı olarak da biliniyor.

Kabataş-Bağcılar tramvay hattı ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ni haritada görmek için tıklayın. 

Panorama 1453 Tarih Müzesi

İstanbul Topkapı’da yer alan Panorama 1453 Tarih Müzesi, adından da anlaşıldığı üzere Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi çerçevesinde gelişen bir müze.

Zeytinburnu ilçesindeki Topkapı Parkı’nın içinde konumlanan bu kültür mirası, 2009 yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi himayesinde hizmet veriyor.

Yüzlerce yıl öncesinden bahsediyor olsa da gerçekliğin içinde bir deneyim sunan Panorama Tarih Müzesi’nde 10 bin figürün yer aldığı bir sanat eserinden söz ediliyor.

Bir çağın sonu olan İstanbul’un Fethi, mutlaka yerinde görülmeli. Müzenin giriş ücreti 10 TL. Gidemeyenler için, müzenin iç ve dış mekanlarına 360 derece sanal tur ile online olarak da erişilebilir.

Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni haritada görmek için tıklayın. 

Çemberlitaş Hamamı

Çemberlitaş Hamamı

İstanbul’un hamamları; başlı başına bir tura konu edilebilecek sayıda ve çeşitlilikte. Yine de kısıtlı sürede şehri tüm renkleri ile görmek istiyorsanız; programınıza hiç değilse Çemberlitaş Hamamı’nı dahil edebilirsiniz. 1584 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen hamam bugün halen hizmet vermeye devam ediyor.

Bugün Çemberlitaş Hamamı’nda geleneksel Türk hamamına dair kese ve köpük gibi hizmetlerin yanı sıra; kil maskesi, Hint masajı ya da aromaterapik masaj gibi modern ilavelerden de faydalanmak mümkün. Hamam ziyaretinizi programın sonlarına alarak yorgunluk atmayı da düşünebilirsiniz.

Çemberlitaş Hamamı’nı haritada görmek için tıklayın. 

Cağaloğlu Hamamı

Cağaloğlu Hamamı

İstanbul’un Fatih ilçesinde görülebilecek bir diğer hamam, 1741 yılına tarihlenen Cağaloğlu Hamamı. Burası inşa edildiği tarihten bu yana çifte halk hamamı olarak hizmet veriyor.

New York Times tarafından yayınlanan “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer” listesinde de İstanbul’dan Cağaloğlu Hamamı’nın adı geçmekte.

Cağaloğlu Hamamı’nda kişiye ve topluluklara özel birçok deneyim mevcut. Bunlardan ilk akla gelen gelin hamamı olurken; “Lüks Osmanlı Servisi” ya da “Tepeden Tırnağa” gibi farklı paketler de tercih edilebiliyor. Elbette dilerseniz, herhangi bir masaj ya da kese hizmeti satın almadan sadece hamamın sıcak suyundan da fayda sağlayabilirsiniz.

Cağaloğlu Hamamı’nı haritada görmek için tıklayın. 

Galata Mevlevihanesi

İstanbul’da maneviyatı tatmanın bin bir türlü yolu var. Bu yolların en güzellerinden biri de kesinlikle Galata Mevlevihanesi’ni ziyaret etmek. Özellikle aralık ayında düzenlenen Şeb-i Arus törenleri sırasında yolunuzu Galata’ya düşürürseniz; sema gösterilerinden sohbetlere kadar çok sayıda etkinliğe burada rastlayabilirsiniz.

Beyoğlu ilçesinde yer alan yapı aynı zamanda Kapıkule Mevlevihanesi olarak da anılıyor. Oldukça merkezi lokasyonda yer alan bu mekan, müze olarak da hizmet vermekte. Bugün Galata Mevlevihanesi’ne geldiğinizde semahaneyi, derviş odalarını, şeyh dairesini ve türbeleri bir bir gezebilirsiniz.

Galata Mevlevihanesi’ni haritada görmek için tıklayın. 

Kınalıada

Kınalıada

İstanbul’a kadar gelip de Prens Adaları’nı görmeden dönmek olmaz. Hele de mevsim yazsa, gezinize Kınalıada’dan başlayabilirsiniz. İstanbul’a en yakın ada olan Kınalıada, tarihi öneme de sahip. Bizans döneminden bu yana, başta Romen Diyojen olmak üzere sürgünlerin çoğunun adaya gönderildiği biliniyor.

Oldukça küçük bir alana sahip olan Kınalıada, ağaç ve yeşillik yönünden de kısır sayılabilir. Öte yandan adanın kısıtlı alanı dahilinde hem bir cami hem manastır hem de Ermeni-Türk mezarlığı var. Sadece bu bilgilere bakarak bile ada gezisinin oldukça verimli geçeceğini iddia etmek mümkün.

Kınalıada’yı haritada görmek için tıklayın. 

Heybeliada

Heybeliada Deniz Harp Lisesi

Adı üstünde, heybesi sırtında bir ada olan Heybeliada’dayız. Burası Prens Adaları içinde turist trafiği en çok olan, en yeşil adalardan biri. Dolayısıyla İstanbul’a gelmişken görülecek yerler listesinin de üst sıralarında yer alıyor.

Heybeliada

Heybeliada gezilecek yerler listesinde Aya Yorgi Manastırı, Heybeliada Ruhban Okulu, Aya Nikola Kilisesi, İsmet İnönü Evi Müzesi ve Deniz Lisesi var. Burası ayrıca bir dönem verem hastalarının taşındığı sanatoryuma da ev sahipliği yapıyor. Adada piknik yapacak yer ararsanız, Değirmenburnu Mesire Yeri’ni ziyaret edebilirsiniz.

Heybeliada’yı haritada görmek için tıklayın. 

Büyükada

Büyükada

İstanbul açıklarındaki adalardan en büyüğü olan Büyükada; şehrin hem çok yakınında hem de şehirden çok uzak bir hayal adası.

Son dönemlerde fayton haberleriyle de sık sık gündeme gelen adayı turlamanın tek yolu elbette faytona binmek değil. Burası yaz ve bahar aylarında son derece romantik yürüyüşlere ev sahipliği yapıyor.

Yaz döneminde adada denize girmek, bisiklet kiralayarak keşif turları yapmak ve nostaljik sokaklarda fotoğraf çektirmek en popüler aktiviteler olarak sıralanabilir.

Aya Yorgi Tepesi ise sunduğu manzara ile gönülleri fethediyor. Buradaki kayalıklarda kendinize bir yer edinerek, güneşin doğuşunu ya da batışını seyredebilirsiniz.

Büyükada’yı haritada görmek için tıklayın. 

Burgazada

Burgazada

Burgaz Adası olarak da anılan bu ada 2 kilometreye yayılan bir başka cevher. Buraya yarım gün de olsa zaman ayırmak; bisikletle nostaljik turlar yapmak, denize girmek ve pencerelerden sarkan sardunyaları fotoğraflamak tavsiye edilesi.

Burgazada’ya diğer adalarla ortak seferler kullanarak ulaşılabiliyor. Madam Martha Koyu ve Sait Faik Müzesi adanın popüler ziyaret noktaları. Tabii ada mutluluğunu ve rahatlığını sonuna kadar yaşayıp; bir günü sadece kahve içip tembellik yaparak geçirmek de sizin elinizde.

Burgazada’yı haritada görmek için tıklayın. 

Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı

1856 yılından günümüze taşınan bir tarihi yer olarak Küçüksu Kasrı; İstanbul’un görülmeye değer yerlerinden bir tanesi. Aynı zamanda Göksu Kasrı olarak da anılan bu mekan, Sultan Abdülmecit tarafından İstanbul’a kazandırılmış durumda.

Küçüksu ismiyle anılan semtte, Üsküdar sınırları içerisinde bu müze saraya ulaşabilirsiniz.

Çevresinde kafeterya hizmetlerinin de verildiği mekan, bu açıdan da keyifli bir dinlence noktası.

Denize nazır bir tarihi atmosferde, boğaz havası almak kadar güzel bir plan olamaz.

Üsküdar’dan kalkan otobüsler ile Küçüksu Kasrı’na ulaşılabiliyor.

Küçüksu Kasrı’nı haritada görmek için tıklayın.

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

İstanbul’un gezilecek yerlerini öyle kolayca bitirmek mümkün değil. Bu kez Sarıyer ilçesinde 30 dönüm gibi geniş bir alana yayılan Rumeli Hisarı’ndayız.

1452 yılında İstanbul’un fethine hazırlık olarak inşa ettirilen bir yapı bu. Rumeli Hisarı, tarihi öneminin yanı sıra şahane manzarası ile de büyülüyor.

Hisarın ismine aynı zamanda ev sahipliği yaptığı konser dizisinden de aşina olabilirsiniz.

Günümüzde Müzekart ile gezilebilen Rumeli Hisarı, deprem ve yangın gibi önemli afetler sonucu defalarca restorasyon geçirmiş durumda. Bugün hisar bahçesinde toplar, gülleler sergilenmeye devam ediliyor. Ayrıca müzenin içinde bir açık teşhir salonu da mevcut.

Rumeli Hisarı’nı haritada görüntülemek için tıklayın. 

İsfanbul Tema Parkı (İsfanbul)

Eyüp, İsfanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi

İstanbul, Türkiye için her şeyin olduğu gibi eğlencenin de merkezi sayılabilir. Bu kültür başkentine kadar gelmişken, özellikle de arkadaş grubuyla ya da çocuklarla seyahat ediyorsanız İsfanbul Tema Parkı’nı da görmek isteyebilirsiniz. Park içinde oyun alanlarının yanı sıra konser alanları, sinema, mağaza ve restoranlar da mevcut.

Avrupa’nın en iyi 10 tema parkı arasında gösterilen İsfanbul, Disneyland ya da Legoland’e gitmeden de olur dedirtiyor. 120 bin metrekare alanda görülmesi gereken başlıca atraksiyonlar Nefeskesen, Adalet Kulesi ve Fatih’in Rüyası olarak sayılabilir.

İsftanbul’u haritada görmek için tıklayın.

İstanbul Akvaryum

İstanbul Akvaryum

Dünyanın en büyük tematik akvaryumu olma iddiası ile İstanbul Akvaryum; yine daha çok çocuklu ailelere hitap eden bir gezi noktası. 17 bin nüfusa sahip olan akvaryum ailesi oldukça heyecan verici. Akvaryum alanında yaratılan alternatif iklimler Karadeniz’den Pasifik Okyanusu’na kadar uzanıyor.

Bir adet yağmur ormanının da bulunduğu İstanbul Akvaryum; Halkalı Caddesi Florya adresinde konumlanıyor. Buraya Marmaray’ın aynı isimli durağı ile ulaşım sağlamak mümkün. 2 yaşa kadar çocukların ücretsiz girebildiği, diğer çocukların ise yaş gruplarına göre ücretlendirildiği akvaryumda ayrıca servis hizmeti de mevcut.

İstanbul Akvaryum’u haritada görüntülemek için tıklayın. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar